Een (finance) traineeship vinden

Daar sta je dan, studie afgerond, feest gevierd en alle studieboeken opgeborgen. Op naar de volgende fase in je leven: werken! Of kies je liever voor een traineeship?

Want ja, wat ga je doen en waar word je blij van? Ben je eigenlijk al wel uitgeleerd en hoe zit het met de andere competenties die je nodig hebt bij het uitvoeren van je werk? Uit ervaring weten we dat het een forse omschakeling is van studie naar werk. Alles wat je aan bagage bij je hebt, wil je graag gaan inzetten maar er komen veel meer andere zaken op je af. Er wordt veel van je gevraagd en je zult erachter komen dat je nog lang niet over alle noodzakelijke vaardigheden beschikt om je nieuwe functie goed uit te kunnen uitoefenen. Hoe fijn is het dan wanneer je door je werkgever begeleid wordt in dit traject en dat je deze ontwikkeling samen met andere starters mag doormaken.

Een goed (finance) traineeship ziet toe op de ontwikkelingen van je eigen competenties. Het kijkt naar een verdere verdieping van je inhoudelijke kennis en een goede begeleiding in je persoonlijke en zakelijke ontwikkelingen.

Waar moet je nu op letten wanneer je kiest voor een traineeship bij een bepaalde organisatie. Hieronder lees je de zeven belangrijkste onderdelen waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar een traineeship (in finance):

Doelstelling van het traineeship

Is het traineeship wat aangeboden wordt, wel een organisch geheel en werkt het wel naar een bepaald eindniveau? Vaak zie je dat het een opeenstapeling is van individuele modules zonder dat er een echte rode draad in zit die je naar een bepaald eindniveau toe brengt.

Persoonlijke ontwikkeling

Zijn er voldoende programmaonderdelen die je inzicht geven in je eigen ‘ik’? Wat vind ik belangrijk in het leven, wat zijn mijn drijfveren, waar maak ik impact mee en waar word ik gelukkig van?

Professionele coach

Is er iemand waar je op terug kan vallen? Dat is dan niet alleen zakelijk (uiteraard is dat ook belangrijk), maar ook voor je persoonlijke vragen. Een professionele coach kan daarin echt het verschil maken. Zeker wanneer deze gedurende meerdere jaren aan je verbonden is.

Theorie en praktijk

Hoe komen theorie en praktijk bij elkaar? Wanneer je allemaal individuele vakken hebt gevolgd, kan het lastig zijn om in te zien hoe dit samenkomt in jouw nieuwe functie. Daarnaast kom je erachter dat er nog best veel inhoudelijke zaken zijn waar je misschien nog geen kennis van hebt. Een goed traineeship verbindt de verschillende vakken met elkaar en zorgt voor actuele inhoudelijke aanvulling door middel van masterclasses.

Afwisselende werkzaamheden tijdens je traineeship

Is er voldoende afwisseling in mijn werkzaamheden? Geen enkele organisatie kun je vergelijken met een andere. Ook al lijken organisaties nog zoveel op elkaar, overal heerst een andere cultuur en zijn werkprocessen op een andere manier georganiseerd. Door veel verschillende organisaties te ervaren krijg je een goed beeld wat goed bij jou past en waar jij het verschil kan maken.

Een senior als buddy tijdens jouw traineeship

Soms twijfel je hoe je iets aan of op moet pakken. Toch wil je hier niet altijd mee naar je direct leidinggevende maar gewoon met iemand anders kunnen overleggen. Hoe fijn is het dan wanneer er een senior van jouw werkgever als buddy optreedt. Je kunt hem of haar altijd even bellen wanneer je inhoudelijk iets wilt afstemmen.

Traineeship met andere starters

De eerste stappen in de loopbaan doe je graag samen met gelijkgestemden. Je maakt allemaal dezelfde reis door en waardoor je samen kunt sparren, samen kunt ontwikkelen en samen kunt reflecteren. Intervisies zijn hierbij heel belangrijk. Uiteindelijk leidt een dergelijke reis met je peers tot een levenslange band met elkaar.

 

Is het traineeship van OrangeOnly wat voor jou?

Ons traineeship

You are your only limit
Your future starts here!