Hoe word ik CFO?

Ken je dat gevoel dat je eigenlijk nog helemaal niet weet wat je worden wilt, maar dat je toch al keuzes moet maken waar je helemaal niet klaar voor bent. Eigenlijk doe je dat je hele leven. Dat begint al na het primair onderwijs en gaat de rest van je leven door.

Lastig, zeker wanneer je geen idee hebt. Ook lastig wanneer je wel een idee hebt maar niet weet hoe je het moet realiseren. Wij spreken regelmaat schoolverlaters en die vragen we allemaal naar hun ambities. De één zoekt het wat dichterbij en de ander durft al wat verder vooruit te kijken. Soms is er iemand en die zegt ronduit: ‘ik wil CFO worden!’

Dat is een mooie en duidelijke ambitie. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk in de praktijk. Er is niet iets als een CFO-opleiding of een gebaand pad dat je dient te volgen om CFO te worden.

Nu hebben wij (samen met onze grote zus YellowFinance, CFO-as-a-service) wel een beeld hoe dit traject er uit kan zien. Nogmaals er is geen standaardaanpak maar de volgende route brengt je een eind in de goede richting:

  • Ga bij zoveel mogelijk bedrijven binnen kijken (dit kan door regelmatig van baan te veranderen maar ook door bij een organisatie te gaan werken waar je bij verschillende bedrijven binnen kunt kijken)
  • Blijf jezelf continu ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor je persoonlijke (competentie) ontwikkeling. Een afgerond postmaster-opleiding helpt zeker, maar ook op persoonlijk vlak kun je echt het verschil maken
  • Vind een coach die je zowel op persoonlijk als inhoudelijk vlak kan begeleiden (dat mogen uiteraard ook verschillende personen zijn)
  • Doe veel ervaring in de breedte op. Een heel sterke financial betekent niet automatisch een sterke CFO. Het takenpakket van een CFO is velen malen breder.
  • Kijk goed welke functies je uiteindelijk brengen naar de door jou gewenste positie. Houd de stip op de horizon in de gaten.
  • Bouw aan een netwerk van relaties die je verder kunnen helpen.
  • Een laatste tip: blijf niet hangen bij organisaties waar je een worst wordt voorgehouden waarvan je weet dat die waarschijnlijk niet gaat komen.
You are your only limit
Your future starts here!